С въвеждането на системата "Бонус - малус" цената на застраховката "Гражданска отговорност" няма да се вдигне, а ще намалее в различна степен за 80 процента от шофьорите.

Това заяви пред журналисти днес Константин Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи.

От тази система по думите на Велев застрахователите няма да реализират допълнителни печалби. Примерните водачи ще плащат до 25 процента по-ниска цена, а нарушителите - до 400 по-висока, посочи той.

Според АБЗ пет години след въвеждане на системата "бонус - малус" 1 550 000 водачи или 44,2 на сто от всички шофьори ще ползват максималния "бонус" от 25 процента отстъпка в цената на полицата "Гражданска отговорност".

Цената на Гражданската отговорност у нас е от най-ниските в Европа

Други 0,6 на сто от тях или 21 000 водачи пък ще плащат максималния "малус" от 400 процента поскъпване на полицата.

Системата, която се предлага, е възможно най леката, базирана е на пътните нарушения и престъпления по Закона за движение по пътищата, каза Велев.

istock
istock

От АБЗ предлагат възстановяване на неутралния базов клас максимално след 5 години, докато в проекта на Комисията за финансов надзор този срок е 10 години.

Превозвачи скочиха срещу системата бонус-малус

От Асоциацията искат режимът на вписване на водачите в застрахователната полица на колите да става само веднъж годишно.

Не е ясно дали цената на полицата за Гражданска отговорност" Ще се отрази и на застраховката "Каско за автомобили". Ако някоя компания започне да вдига цената и на тази полица, конкурентните фирми ще се възползват и тя ще се принуди да я свали, каза Велев.

istock
istock

Новата система ще е силно оръжие във войната по пътищата - в страните където тя е въведена броят на катастрофите рязко пада с 20 - 30 процента, посочиха от Асоциацията.

При какви нарушения ще плащаме по-скъпа „Гражданска отговорност“

По думите на Велев цената на средната премия по застраховката "Гражданска отговорност в момента пада - преди шест месеца тя е била 281,27 лева, а през ноември - 278,52 лева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg