Ефектът от бонус-малус системата ще бъде усетен след няколко години.

След 3 до 5 години би трябвало да има и спад на произшествията, тъй като шофьорите ще бъдат по-дисциплинирани, заради възпитателния характер на системата, счита застрахователният експерт Тихомир Станев.

Днес Асоциацията на българските застрахователи ще представи позицията си за модела на системата бонус – малус, разработена от Комисията за финансов надзор. Намеренията са от 2021 г. застраховката да поскъпва или поевтинява според поведението на пътя.

При какви нарушения ще плащаме по-скъпа „Гражданска отговорност“

За да може да се види резултатът от бонус-малус системата се изисква технологично време. Можем да черпим опит от другите държави, където е въведена практиката, но не можем напълно да съпоставяме поведението на шофьорите там с нашите, уточнява експертът.

Според него обаче, можем да вземем добрите практики, за да бъде санкционирано поведението на пътя на рисковите и фриволните шофьори, и съответно да бъдат наградени с бонуси по застраховката тези, които са дисциплинирани.

istock
istock

Той не скри, че има разминавания между текстове от наредбата и Кодекса за застраховането.

До 500 лева глоба, ако колата не е готова за зимата

България е една от последните държави в ЕС, която не е приложила този модел на изчисляване на риска спрямо поведението на водачите, заяви Станев пред БНР.

Неточностите могат да се изчистват впоследствие на нормативна база, счита той, тъй като е нормално, когато се въвежда за първи път да има такива.

Според него „широката ножица“ между бонуса от 25% и малуса до 400% е оставена, за да могат застрахователите да си направят изчисленията за бъдещата цена от 2021 г.

Дисциплинират ли ни със системата "Бонус – малус"

По думите му всяка промяна в застрахователния модел крие риск за застрахователя.

„Тук става въпрос за бъдещо несигурно събитие, което застрахователят трябва да предвиди“, подчерта Тихомир Станев и добави, че страната ни е с едни от най-ниските цени в Европа на „Гражданската отговорност“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg