Цената на застраховката „Гражданска отговорност“ няма да се качва за всички нарушения на пътя.

Това предвижда предложението на Комисията за финансов надзор за системата „бонус – малус“.

Предлагат се две алтернативни скали за "бонус-малус": едната с 15 класа при базов "неутрален" клас 6, пет класа "бонус" и девет класа "малус".
При нея в най-облагодетелстващия "бонус" клас се реализира отстъпка от 23% от базовата премия, а в най-утежняващия "малус" клас ще вдигне базовата премия с 400%.

До 400% по-скъпа „Гражданска“ за шофьори нарушители

Втората скала съдържа 20 класа при базов "неутрален" клас 8, седем класа "бонус" и дванадесет класа "малус".

istock
istock

При нея в най-облагодетелстващия "бонус" клас се реализира отстъпка от 25% от базовата премия, а в най-утежняващия "малус" клас се реализира увеличение от 400% на базовата премия.

Ако шофирате в нетрезво състояние - със съдържание на алкохол в кръвта над 0,8 на хиляда до 1,2 на хиляда, както и повторно управление на МПС с концентрация над 0,5 на хиляда и при отказ от проверка ще доведе до наказание от 5 до 7 наказателни точки.

Цената на застраховката се покачва с 240% или с 250%, в зависимост кой от двата варианта за „бонус-малус“ бъде избран.

Това означава, че шофьорът не трябва да има нарушения или 5, или 7 години, за да си върне базовата цена на застраховката.

Такава ще е санкцията и при хулиганско поведение при шофиране и съпротива срещу орган на властта, както и при каране на кола без книжка.

По-скъпа застраховка ще плащат шофьорите, хванати да карат с превишена скорост.

При превишение на скоростта с между 21-30 км/ч извън населено място шофьорът ще плаща с 25% или с 10% по-скъпа полица в зависимост от скалата, която КФН ще избере след обществените консултации.

При превишение с 31 до 50 километра в час ще се отнемат 4 точки, а застраховката поскъпва със 160% или с 200%.

За отнемане на предимство или опасни маневри ще се отива директно на увеличение на цената със 140% или 150%.

Най-сериозно увеличение на цената се предвижда при причиняване на тежки ПТП, причинили смърт или телесни повреди.

Пострадах при ПТП с водач със застраховка “ГО” - какви са правата ми

Тогава водачът попада директно в класа, предвиждащ 4 пъти по-скъпа застраховка през първата година. За да се върне на нормалната цена на застраховката ще му трябват между 9 и 13 години, във всяка от които ще му се намалява оскъпяването, ако не прави други нарушения.

Между 15 и 129 наказателни точки ще определят цената на застрахователната полица при умишлено причиняване на телесна повреда, както и причиняване на тежка или средна телесна повреда на повече от едно лице, ако деецът е избягал от местопроизшествието, или е управлявал МПС без да има необходимата правоспособност, или ако деянието е извършено в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества или техни аналози.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg