Превозвачи се обявиха против въвеждането на системата бонус-малус за „Гражданската отговорност”.

Позицията им по въпроса бе провокирана от предложения проект за наредба за въвеждането на системата "бонус-малус", която ще регламентира вариантите за по-евтина и по-скъпа полица.

С по-висока полица ще се сдобият и ще натрупат малус точки, тези които: превишават скоростта (между 1 и 5 в зависимост от това дали е в градска среда или извън населени места), изпреварват неправилно (4 точки), извършват опасни маневри (5 точки), отнемат предимство (5 точки) и много други. По-скъпа полица ще имат и водачите, карали пили (между 4 и 7 точки), или без книжка (5 точки).

Интересни изчисления по темата сподели и Христо Радков, председателят на Българско обединение на шофьорите. 

По думите му, системата "Бонус-малус" вкарва в заблуждение, че ще имат бонуси водачите, защото не са правили нарушение на пътя 20 г. Експертът смята, че по-опасното нещо в тази системата е в "малус"-а.

Радков даде примери с разчети колко ще плащат семейства и фирми, ако направят нарушение на пътя според новата система.

istock
istock

Ако едно семейство разполага с 2 коли и един от двамата съпрузи превиши скоростта в рамките на година с от 21 до 30 км/ч извън населено място, то за следващата това семейството ще трябва да се бръкне с 140 лв. отгоре за гражданска. Ако пък нарушат скоростта в населено място 2 пъти с над 50 км/ч то сумата скача на 1680 лв.

Дадоха и други фрапиращи примери за фирма с 5 автомобила и транспортна компания с 10 камиона.

При тях дори и веднъж да нарушат ограничението на скоростта с от 21 до 30 км/ч гражданската за всичките превозни средства скача съответно с 324 и 9750 лева, а при 2 нарушения с над 50 км/ч в градско скача с 3900 и 117 000 лв. 

Според Магдалена Милтенова от Съюза на автобусните превозвачи, така предложените текстове ще оскъпят непосилно застраховката за бранша, което ще доведе до закриване на междуградски линии и намаляване на персонала:

До 500 лева глоба, ако колата не е готова за зимата

„Няма как да се съгласим, че ние ще плащаме веднъж глоба и санкция по Закона за движение по пътищата и втори път ще бъдем наказвани. Между другото и Законът казва, че никой не може да бъде наказван два пъти за едно и също нарушение. В случая се оказва, че може. Ние ще бъдем наказвани втори път с плащането на по-висока „Гражданска отговорност“.

Вдигат Гражданската въпреки "Бонус-малус" системата

istock
istock

От своя страна Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка обърна внимание, че бонус-малус системата обвързва нарушенията с автомобила, а не само с водача, който практически ги извършва.

„Само че това нещо влияе на самата фамилия, на самото семейство, на самото дружество, на самата фирма. Защото малусът се качва от един човек спрямо 10, които имат бонус, но бонусът не се зачита“.

При какви нарушения ще плащаме по-скъпа „Гражданска отговорност“

При положение че сегашните текстове се запазят без промяна, беше обявено, че ще се организира национален транспортен протест с участието на превозвачи, инструктори и обикновени шофьори.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg