Въвеждането на системата "Бонус – малус" за "Гражданска отговорност" на автомобилистите ще бъде на два етапа и фактически ще влезе в сила от 2021г. 

От догодина ще трябва да започне отчитането на нарушенията, на базата на които ще се формира цената на задължителната полица.

От 2021-ва ще трябва да е ясна и методологията, по която тези нарушения ще бъдат използвани за крайното определяне на стойността на полицата.

Системата "Бонус - малус" позволява водачите без нарушения на пътя да плащат по-евтина "Гражданска отговорност", а нарушителите - скъпа застраховка.

До 400% по-скъпа „Гражданска“ за шофьори нарушители


Първият проект на системата, изготвен от комисията, срещна остро обществено неодобрение. 

"Категорично "Бонус – малус" системата има пряка връзка с поведението на шофьорите. Така е във всички държави, където тя се прилага. Водачите стават по-дисциплинирани, защото освен санкцията, която търпят от пътната полиция, вече имат и по-скъпа застраховка". 

istock
istock

Това заяви пред БНР Владимир Тодоров - председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Пострадах при ПТП с водач със застраховка “ГО” - какви са правата ми

Той обясни, че генералната идея е, че има индивидуален коефициент, който определя цената на застраховката "Гражданска отговорност", спрямо поведението на шофьорите.

В проекта се въвежда списък на хората, които управляват дадения автомобил, който да се посочва от собственика, и на базата на индивидуалните коефициенти на всички, които управляват автомобила, да се прави един среден коефициент за него.

Това е положителен подход, каза Тодоров. 

Той посочи, че нарушенията на предишния собственик на колата няма да се прехвърлят на новия собственик.

По думите на Владимир Тодоров обсъжданията на системата "Бонус – малус" ще са в продължение на година, което дава възможност "да се изправят кривиците".

Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg