Цените на застраховката "Гражданска отговорност" ще останат на нивото, на което са в момента, или ще нарастват плавно в близко бъдеще. Това каза в интервю за БТА председателят на Управителния съвет (УС) на Асоциацията на българските застрахователи Константин Велев. По думите му каква ще е промяната, ще покаже пазарът, който се движи от законите на конкуренцията.

Има изострена конкуренция на пазара, която дори беше довела в някаква степен до не съвсем логично понижение на цените. Постепенно тенденцията се обърна, защото обезщетенията оказват въздействие и след като те се повишават, няма как трайно цените да се движат в посока намаляване или пък да стоят ниски, посочи той.

Застраховките скъпи, защото малко хора ги сключват

Константин Велев подчерта, че за почти целия период на пандемията, а и през миналата година те са били по-скоро надолу, като за момента все още не са достигнали като средна премия нивата отпреди 2019 г.

Инфлацията е сред факторите, които пряко влияят върху застрахователните обезщетения. Ръстът на цените на автомобилите, резервните части, труда в автосервизите и т.н. се отразява и в посока на повишаване на обезщетенията както по "Гражданска отговорност", когато говорим за щети на моторни превозни средства, така и по "Каско", каза още той. По думите му повишението на обезщетенията и при двете застраховки е от порядъка на 5-6 на сто, но е в посока нагоре и едва ли в близко бъдеще, в рамките на година-две, можем да очакваме понижение на тези цени. По-бавно е повишаването на обезщетенията за неимуществени вреди, което няма пряка инфлационна зависимост.

istock
istock

Константин Велев отбеляза, че застрахователният пазар през последните години се развива изцяло във възходяща линия, което е удовлетворение за Асоциацията на българските застрахователи. Тази вечер на официална церемония в София от бранша ще отличат най-добрите си колеги в застрахователния и пенсионноосигурителния сектор за 2023 г.

Защо нивото на застраховане остава ниско в България

За миналата година по предварителни данни на Комисията за финансов надзор застрахователният пазар отбелязва ръст в повечето бизнес линии. Изключение е застраховката "Гражданска отговорност", която се движи около нивата от 2021 година. По имуществените застраховки ръстът е около 13-14 процента, по "Каско" - около 15 процента, което действително е добър сигнал, каза Велев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg