Към днешна дата Държавен фонд "Земеделие” е сключил договори за покриване на разходите за застраховки на земеделски производители за общо 25 хил. декара площи, съобщиха от пресслужбата на Държавен фонд "Земеделие".

За кандидатстване по схемата за съфинансиране на застрахователните премии при застраховане на селскостопанска продукция остава още само месец. Помощта се предоставя под формата на заплащане на застрахователни премии на земеделски производители при застраховане на плодове и зеленчуци.

Съфинансиране до момента е отпуснато за следните култури - картофи, лук, патладжан, пипер, домати, краставици, фасул, дини, зеле, пъпеши, грах, ябълки, череши, праскови, сливи, арония, вишни, кайсии, лешници, бадеми, малини, круши, ягоди и десертно грозде. Крайният срок за подаване на документи по схемата е 31 август 2010 г., а за изплащане на помощ - 15 декември 2010 г.

Съфинансирането от страна на ДФ "Земеделие” е в размер на 80% от застрахователната премия (по 24 лв./дка), в случаите, в които в полицата изрично се посочва, че застраховката покрива само загуби, причинени от неблагоприятни климатични събития, които могат да бъдат приравнени към природни бедствия, които унищожават над 30% от средната годишна продукция на земеделския производител.

Фонд "Земеделие” съфинансира 50% от застрахователната премия (по 15 лв./дка), ако в полицата е посочено, че застраховката покрива природни бедствия и други загуби причинени от климатични събития.