Работна група към Министерството на здравеопазването обсъжда мерките, които да влазят в сила след края на извънредното положение, чийто срок изтича на 13 май и няма да бъде удължаван. Това стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев, предаде БГНЕС.

Министър Ананиев участва в Комисията по правни въпроси, която обсъжда на първо четене промените в Закона за здравето, където информира депутатите за работата на ръководеното от него ведомство в тази посока.

Детските градини и ясли остават затворени

„С моя заповед е създадена работна група, на която съм ѝ дал срок до 11 май да изготви и представи на ръководството на министерството необходимите административни актове и наредби, които се предвижда да са готови при свършването на извънредното положение и евентуалното определяне на извънредна епидемична ситуация“, обясни здравният министър.

istock
istock

Подготвяните документи са 3. На първо място е заповед за обявяване на извънредна епидемична обстановка, но след преценка на степента на опасност от разпространение на заразното заболяване. Тя ще бъде издена по предложение на държавния главен здравен инспектор.

Ще отворят ли театрите и моловете у нас

Освен нея се подготвя и наредба, която трябва да определи условията и реда за задължителната изолация на болните, на носителите на заразата, както и карантината на контактните с тях лица и хората, влезли у нас от други държави.

Третият документ отново е наредба, но с нея ще бъдат въведени конкретни противоепидемични мерки на територията на страната.

Ананиев увери още депутатите, че мерките в трите административни акта ще бъдат изцяло съобразени с крайните решения за промени в Закона за здравето.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg