До края на деня ще има заповед за мерките, които ще бъдат разхлабени. Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг на здравните власти, предаде Dariknews.bg.

Вероятно ще бъдат облекчени мерките, които касаят големите нехранителни магазини, обясни проф. Ангелов. Обмисля се да бъдат отворени, но при допускане на определен брой хора, спрямо капацитета на обектите. Най-вероятно изискването ще е да се падат между 8 и 10 кв.м. на човек, уточни здравният министър.

Ще отворят ли моловете от 12 април

В заповедта ще бъде разписан и графикът за обучение на учениците, част от които се връщат в класните стаи. 

istock
istock

„В момента епидемичната обстановка е до 30 април. Когато правителството вземе решение дали да я удължи, тогава здравните власти ще представят график за евентуално разхлабване на останалите притивоепидемични мерки, които са в сила“, уточни още проф. Ангелов.

Връщат учениците в клас частично

В понеделник големи нехранителни магазини изпратиха отворено писмо до правителството и Оперативния щаб. Собствениците на магазини за техника, мебели, строителни материали и спортни стоки настояха да бъдат отворени незабавно. Част от тях дори поставиха срок за разхлабване на мерките - 12 април и заплашиха с протести. 

Моловете да отворят незабавно, поискаха и от Българската ритейл асоциация. И се аргументираха, че няма доказана връзка между дейността на търговските обекти и нарастването на броя на заразените в страната. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg