Ползваме 5% отстъпка от данъка, ако подадем данъчната си декларация по електронен път до 31 януари. Досега срокът бе 31 март. Освен това

максималният размер на отстъпката пада до 500 лева

а не както досега до 1000 лева. Това решиха депутатите по време на заседанието на Комисията по бюджет и финанси, разглеждайки на второ четене промените в Закона за данък върху добавената стойност.

Първоначално предложението бе отстъпката да отпадне категорично, но депутатите проявиха разум и оставиха тази възможност за обикновените граждани. Целта на промяната бе, че в бюджета догодина ще влязат с 1,2 млн. лв. повече.

Според думите на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова 97,5% от ползвателите на тези 5% са ползвали отстъпка в размер до 500 лева. 2,5% пък са си приспаднали суми между 500 и 1000 лева, като те са си спестили 483 млн. лв.

Общата сума на отстъпките пък възлиза на 1,395 млн. лв.

уточни Стоянова.

Ако предложението бъде прието и в Народното събрание, то ще важи и за тази фискална година. Намалява се и срокът за предприятията, които трябва да подадат справка за данъците на работниците си - от 30 април на 15 март.

С аплодисменти бе посрещнато отхвърлянето на предложението за намаляването на плащанията в брой от 10 000 лева на 5 000 лева.

Както "Монитор" вече писа депутатите смъкнаха прага на кешовите плащания на 5 хил. лева по време на първото четене в пленарна зала.

Намаляване на тавана не искат от БСП, ВОЛЯ и ДПС, които са твърдо против подобно ограничение.

Друга промяна пък гласи

наргилетата да се включват в обхвата на Закона за акцизите

и данъчните складове (ЗАДС) с допълнение към определението за тютюневи изделия. Ще бъде забранено да се публикуват електронни обяви за продажба на акцизни стоки без бандерол или ако акцизът не е платен. Пощите и куриерските служби ще изискват от изпращачите на акцизни стоки или отпадъци от тютюн да декларират, че са внесли дължимото на държавата.

Освен това данъчно задължените лица ще са длъжни да подадат заявление за регистрация по ДДС в 7-дневен срок от датата, на която очакват да достигнат облагаем оборот от 50 000 лева. Досега се изискваха 14 дни. Това се прави, защото сега, особено в сезонни обекти, има опити за избягване на регистрация по ДДС.