900 физически лица, които са били ревизирани в периода от януари до август тази година са укрили близо 45 млн. лв. данък върху доходите сочат данни на Националната агенция за приходите.

На всички тях са издадени ревизионни актове, сумите, които не бъдат платени в двуседмичен срок, ще бъдат събирани принудително, допълват от приходното ведомство.

Над 80% от всички ревизии на физически лица изследват несъответствието между имущество и доходи. Най-често срещани са случаите, в които имуществото (имоти, автомобили, лични вещи), които един човек притежава са на много по-висока стойност, отколкото официално обявените му доходи. В този случай ревизорите оценяват стойността на имуществото, съпоставят я с приходите и върху разликата налагат дължимия данък с лихвите за последните 5 години. 

Общият размер на установените задължения за данък върху доходите на физическите лица за осемте месеца на 2012 г. е 53 млн. лв.

При ревизиите данъчните използват информация не само за апартаменти, къщи и автомобили, които се регистрират пред различни държавни органи, но и за индивидуални покупки на висока стойност като луксозни бижута, часовници, битова техника.

Всяка регистрирана по ДДС фирма в България подава в НАП месечно информация за купувачите си, включително техните имена и ЕГН. По този начин компютърната система често засича случаи, в които месечните вноски по лизинг и ипотечен кредит, например, са на стойност в пъти по-висока от официалния доход на съпрузите в едно домакинство.