Националното сдружение на общините (НСОРБ) поиска 2% от 10-процентния данък върху доходите да отива директно в местните бюджети.

Изпълнителният директор на Сдружението Силвия Георгиева заяви пред Bloomberg TV Bulgaria, че българските местни власти са единствените в ЕС, които разчитат само на имуществени местни данъци, докато в другите държави местните власти пълнят хазните си и от имуществени, и от подоходни данъци.

„Нашето предложение не е да има общинска надбавка върху подоходния данък, а да имаме собствен подоходен местен данък, за сметка на намаляване на националния. За нас пряката фискална връзка с бизнеса се изразява в 2% от подоходния данък“, казва Георгиева.

Нейният коментар идва след изказването на вицепремиера Томислав Дончев от вчера, когато той заяви, че след местните избори през октомври ще е подходящ момент да се започне отново дискусията за възможността общините да налагат допълнителна надбавка върху подоходния данък.

Георгиева заяви, че мнението на Сдружението съвпада донякъде с изказването на Дончев, основно в частта, че общините имат нужда от начин да подобрят приходната си част. Тя добави, че в момента местните власти събират 7 данъка, но 4 от тях - наследственият, патентният, туристическият и данъкът върху такситата – не носят почти никакви приходи.

„От тях ние формираме 4% от собствените си данъчни приходи. Нашите местни приходи се формират от данъка върху колите, данъка върху имотите и имуществените данъци“, коментира Георгиева.

По нейните думи в последните 3-4 години общините имат много добра събираемост на съществуващите данъци и такси.

„Данъчните администрации укрепнаха като структури и инструментариум. В момента събираемостта на местните данъци и такси е 70-80%, на места до 90%. Но тези приходи не са достатъчни, за да се формира толкова добра общинска приходна база, която да ни позволява да отговорим на по-голям брой потребности на местното население“, добави тя.

През 2015 г., когато отново се повдигна темата за даване на възможност общините да налагат допълнителен подоходен данък, местните власти отново заявиха, че искат тези приходи, но те да са за сметка на националния доход. Тогава финансовият министър Владислав Горанов заяви категорично, че централното правителство не е склонно да се откаже от своите приходи за сметка на общинските.