Нова мода за укриване на оборота има сред столичните търговци. Те издават фалшиви касови бележки на клиентите си и така ги заблуждават, че продажбата е отчетена на касовия апарат.

При проверките от началото на годината досега столичните инспектори на НАП са установили, че в 30 търговски обекта в София са инсталирани програмни продукти, които издават информационни бележки, имитиращи фискални бонове.

За да заблудят клиентите, в долния край на бележката с големи букви пише ФИСКАЛЕН БОН, а над него с по-малки - моля изисквайте. Но тези бележки не са от касов апарат, свързан дистанционно с НАП.

В долния ляв ъгъл на истинската касова бележка трябва да има графично фискално лого - картата на България с надпис BG. Ако получите бележка без това лого, сигнализирайте на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700.

Друг често прилаган трик от търговците е да не дават касова бележка при плащане с кредитни и дебитни карти. При проверка на заведения в София се оказало, че в тях е практика на клиентите да се дава само отрязък от пост терминала, през който е извършено плащането. Търговците се оправдавали, че не знаят, кога трябва да дадат касовата бележка.

Според закона след излизане на отрязъка от пост терминала към него се прикрепя фискалният бон и заедно се дават на клиента. Издаването на фискален бон е задължително и при плащане с чек, ваучер, кредитни и дебитни карти.

Глобите за неиздаване на касова бележка са от 500 до 2000 лв. за фирмата и от 100 до 500 лв. за самия продавач. Клиентът трябва да пази касовата си бележка до напускане на магазина. Ако не го направи, клиентът може да бъде глобен с 5 лв. Глобата се събира от данъчните на място, с квитанция.