"Отрицателните лихви карат хората да мислят за алтернатива за своите пари. В голяма част от света тази алтернатива също е имоти. Българинът по традиция и емоционално се ориентира към имота като алтернатива. Говори се за очаквана инфлация, това плаши хората. Това е и причината през последната година цените на имотите у нас да се покачват". Това каза пред БНР Никола Янков, управляващ съдружник в Експат Капитал. 

Според него хората, които инвестират в имоти, имат свободни пари, купуват, за да наместят парите си, очаквайки емоционално, а не рационално, че цените ще растат. 

Изнудват ли собственици на имоти в затворен комплекс да плащат такси

"Но това е религиозно усещане по-скоро у нас. Истината е, че България е в демографска криза и реално купувачи да търсят имоти за ползване няма. Около 1/4 от жилищата сa празни. Нещата, които се купуват в момента, ще останат празни най-вероятно, няма да носят доходност, но разходите за собствениците са гарантирани. След 4-5 години, когато купувачите днес ще искат да продадат своята инвестиция, защото на тези хора им трябват пари, а не имоти, и ще станат продавачи едновременно, то няма да има реално купувачи, защото няма да има или млади семейства, или чужденци. Тогава може да има сериозен срив на пазара". 

istock
istock

През първите 6 месеца на годината са продадени над 60 000 жилища в България, посочи Янков и посочи, че "това означава, че доста милиарди левове са инвестирани от населението в имоти". По думите му цените в повечето софийски квартали са скочили с до 30%. 

Икономист: Хората теглят парите си от банките и ги влагат в имоти

"Има тенденция за балонизиране на ситуацията. Централната банка започна да слага спирачки на банковото кредитиране, това е първият сигнал, че балонът се е надул. В един момент хората, които искат да закупят имоти, ще свършат и ще дойде момент, в който предлагането ще надвишава значително търсенето. След около три години цените ще се обърнат надолу", допълни Янков.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg