В тези времена много хора се замислят дали не е добре да продадат наследствения си апартамент или къщата в провинцията, както и дали не е по-добре да се преместят в по-голямо жилище, като продадат това, в което живеят сега.

Как обаче да получите по-добра цена за имота си без да правите допълнителни разходи по него, като скъпи ремонти?

Има няколко прости хитринки и трика, които могат да се използват, за да се получи по-изгодна цена, за не толкова атрактивен имот с не-толкова добра локация.

Покупка на нов дом - за какво да внимаваме при избора

Като за начало, изчистете имота от всички лични вещи. На всеки нов купувач прави неприятно впечатление, когато имотът, който им се предлага е затрупан от излишни вещи и багажи.

Постарайте се да му представите неутрален облик, като разчистите или приберете всичко ненужно. Така новият собственик ще може да прецени по-добре къде би поставил собствените си вещи в жилището.

istock
istock

Създайте повече пространство в имота. Преди потенциален оглед от купувач, постарайте се да изнесете опакованите кашони, да разместите и подредите мебелите така, че да създадете усещане за изчистеност на стаите в дома, който сте решили да продавате. Ако имате прекалено много мебели, преместете част от тях в склад или гараж. Премахнете картините от стените, декоративните детайли от бюрата, масите, и етажерките, които сте избрали за създаване на собствения си уют.

Имотът трябва да бъде почистен и приветлив. Погрижете се за чистотата и подредбата в банята, което включва почистването на плочките от мръсотия и мухъл, излъскване на хромираните елементи и забърсване на стъклените части на душ кабината, ако сте монтирали такава.

Какви имоти с ипотека купуват младите

В кухнята всички уреди, чаши и посуда трябва да бъдат прибрани по шкафовете. С чистите плотове целта е да внушите на новия купувач, че има достатъчно място, което може да се използва. Създаването на ред и подредба грабва всеки, решил да купува нов дом.

istock
istock

Помислете и дали едно освежаване на стените не би било добра идея. Ако има пукнатини, влага и неприятни петна по стените, цветовете, с които са боядисани са прекалено тъмни, добра идея е да инвестирате малка сума все пак за изчистване на тези проблеми, които биха били повод за смъкване на цената на жилището ви. Неутралните изчистени цветове, като бежаво, кремаво и бяло ще внесат усещане за чистота и простор на имота.

Почистете и измийте добре дори и прозорците, нека влезе достатъчно светлина в жилището. Спуснати щори и пердета отблъскват и пречат на клиента да придобие добро впечатление от предлагащият му се дом.

Каквато и от тези тактики да изберете, постарайте се да я приложите във всички помещения.

Усещането в цялост за имота за чистота, подреденост и приветливост е това към, което трябва да се стремите в желанието си да вдигнете цената му.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg