Министерството на околната среда и водите подкрепя предложението за удължаване на срока за регистрация на кладенците. Това става ясно от становище на ведомството, публикувано на сайта на Народното събрание.

В становището се посочва, че МОСВ подкрепя  и двата законопроекта, внесени в парламента. Според този на депутати от ГЕРБ се предвижда  крайният срок за регистрация да стан е 28 ноември 2023 година, а не както е сега – 28 ноември тази година.

Освен ГЕРБ депутати от БСП също предлагат срокът за регистрация на кладенците да се удължи и то с три години – до 28 ноември 2025 г.


Една от причините за отлагане на срока е липсата на административен капацитет на басейновите дирекции в страната, въпреки възможността заявления да се подават и чрез кметовете и кметските наместници, пише в мотивите към законопроекта.

Според депутатите това ще позволи  и да се проведе информационна кампания, което заради пандемията не се е случило.

Предлагат нов срок за регистрация на кладенците

Припомняме, че от Министерството на околната среда и водите предупредиха, че собственици на водовземни съоръжения за подземни води – кладенци, сондажи, герани, каптирани извори, дренажи и др., трябва да ги регистрират в срок до 28 ноември т.г.
 

istock
istock

Водовземните съоръжения, които не са регистрирани в този срок, не могат да бъдат ползвани и подлежат на ликвидация за сметка на техния собственик, който носи и наказателна отговорност. В четвъртък и двата законопроекта за промени в Закона за опазване на околната среда бяха приети на първо четене от парламентарната комисия по околната среда и водите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg