Банка ДСК, Пощенска банка и Първа инвестиционна банка подписаха споразумения с Българска банка за развитие за присъединяване към програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на микро-, малките и средни предприятия, пострадали от пандемията от СOVID-19.
 
Така, заедно с БАКБ и Инвестбанк, които се включиха миналия месец, общият брой на търговските банки по програмата става пет.

През последните две седмици интересът към мярката се е увеличил значително и към 30 юни броят на запитванията за финансиране е 650. Отпуснати са и първите заеми с гаранция от ББР за финансиране на обща стойност 1,847 млн. лв.
 
Компаниите, възползвали се от мярката, оперират в най-засегнатите от пандемията сектори, а именно транспорт, туризъм, хотелиерство и ресторантьорство, търговия на едро.

Кредитите са до 300 хил. лв., като могат да се отпускат както нови, така и да бъдат рефинансирани стари заеми. Кредитите са с дълъг гратисен период – до 3 години, и се отпускат при облекчени изисквания за обезпечение – не повече от 20% от размера на търсеното финансиране.
 
Кандидатите трябва да отговарят на поне едно от следните изисквания: да имат спад на оборота заради пандемията от COVID-19, да имат неполучени вземания от клиенти или неразплатени суми към доставчици, да имат отменени договори за износ или прекратени доставки от внос, да са затворили производствените си съоръжения и офиси или да са намалили броя на своите служители.

istock
istock

Програмата е насочена към компании, изпитали затруднения през 2020 г., но които не са изпадали в просрочие над 90 дни през миналата година.
 
Банките-партньори, които отпускат заемите, могат да имат допълнителни изисквания към кандидатите. Тяхното посредничеството е ключово, за да стигне финансовата подкрепа до пострадалия от COVID-19 български бизнес.

Къде се дават безлихвените кредити ще информира ББР на 2 седмици

Българска банка за развитие не разглежда исканията за кредит,
а включва одобрените от търговските банки заеми в общата портфейлна гаранция за 1,6 млрд. лв.
 

istock
istock

Програмата е отворена за кандидатстване до 23 декември 2020 г. Предстои сключване на споразумения с още пет банки, с което общият брой на партньорите на ББР ще стане десет.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg