Българо-американската кредитна банка (БАКБ) е първата банка, която ще предоставя кредити по обновената гаранционна програма на ББР в подкрепа на микро-, малките и средните предприятия, засегнати от пандемията COVID-19, съобщиха от ББР.

БАКБ започва да приема искания за финансиране по обновените условия от днес, 18 октомври.

Обновената гаранционна програма дава възможност на българските компании да кандидатстват при по-кратки срокове за одобрение и облекчени изисквания за обезпечение.

Финансирането може да бъде до 3 млн. лв., независимо от размера на компанията, като ББР ще покрива до 80 на сто от главницата на кредита при посочените в програмата условия.

ББР Лизинг с нова програма за финансиране на фирми

Срокът за погасяване на кредитите е до 7 години с възможност за до 3-годишен гратисен период.

Фирмите вече ще имат информация дали са одобрени за кредитиране до 5 работни дни след предоставяне на всички необходими документи, а усвояването на средствата ще е възможно до 10 работни дни.

За да получат финансова подкрепа по програмата, компаниите трябва да имат приключени минимум 3 финансови години с приходи от продажби, поне една от които да е завършила с печалба.

istock
istock

От гаранционния инструмент могат да се възползват микро-, малки и средни фирми от всички сектори на икономиката. Условието е да осъществяват стопанска дейност и да са регистрирани в България, както и да търпят неблагоприятни икономически последици от разпространението на пандемията.

Кредити за изграждане на фотоволтаични централи ще отпуска ББР

Като обезпечение се изискват лични гаранции от действителните собственици на фирмите или от свързани лица, както и, ако е приложимо, залози на вземания от сметки по Закона за задълженията и договорите, Закона за особените залози и чрез договор за финансово обезпечение, съгласно Закона за договорите за финансово обезпечение.

Срокът за кандидатстване по антикризисната мярка е до 20 декември тази година.

От стартирането на гаранционната програма на ББР през май 2020 г. са гарантирани кредити за подпомагане на бизнеса за над 310 млн. лв.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg