Българската народна банка определи от 1 май основният лихвен процент да е 2,77 на сто при 2,47 миналия месец. На практика този показател е само технически, но е ясно доказателство за движението на лихвите нагоре.

Според банкера Левон Хампарцумян тенденцията е към повишаване на основния лихвен процент. "Целта е борба с инфлацията. В Европа това се прави по-плавно отколкото в Америка. В рамките на 18 месеца процентът може да приближи 4,5-5%.

С колко ще се вдигнат вноските по кредитите след мерките на БНБ

Повишаването му е техническо, не се определя, а се декларира от БНБ. Ако се случи рязко, може да доведе до кредитен колапс и икономически затруднения. БНБ не може да играе проактивна роля при процента на основната лихва. Вдигането на лихвата е, за да се охлади ентусиазма за кредити", разкри той пред NOVA NEWS.
 

istock
istock

Относно бюджета банкерът смята, че целта е да достигне 3%, а вдигането на данъците няма смисъл и води до неефективност. "Направата на бюджета е провокация от МФ", допълни Хампарцумян.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg