Над 300 милиона лева са одобрили търговските банки по двете гаранционни програми в подкрепа на бизнеса и физическите лица, управлявани от Българската банка за развитие. Срокът за кандидатстване и по двете програми е удължен до края на юни.

Над 33 000 са безлихвените заеми за физическите лица, одобрени от търговските банки към 8 февруари, сочат данните на ББР. Общата стойност на одобрените заеми е близо 144 млн. лв, а средният размер на кредита е 4 337 лв. при 4 500 максимум.

БНБ забрани на банките да си разпределят печалбата

При бизнес кредитите – над 1 300 са одобрените заеми, а стойността им достига 164 милиона лева.

Най-сериозен продължава да е интересът от секторите търговия и туризъм, производство и транспорт.

istock
istock

Сред подкрепените са също фирми в сферата на строителството, селското стопанство, услугите и рекламната дейност, допълват от банката за развитие.

Министър Борисов: Безлихвените кредити може да бъдат удължени до септември

Въпреки че по програмата вече могат да се финансират големи предприятия, все още сред подкрепените са само микро-, малки или средни фирми. 

Най-голям е делът на малките предприятия – 51%. Втори са микропредприятията с 29 на сто, а последно място заемат средните предприятия с дял от 20%.

ББР гарантира отпускането на заеми до 1 млн. лв. за малки и средни предприятия и до 2 млн. лв. за големи компании, които търпят негативни последици от пандемията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg