90% от фирмите за бързи кредити нарушават Закона за потребителския кредит. Това е констатацията на Комисията за защита на потребителите.

Голям процент от тях оперират на ръба на правилата, твърди омбудсманът Диана Ковачева, както и няколко потребителски организации. 

От Комисията за защита на потребителите – единственият държавен орган с правомощия да регулира бързите кредити, признават, че има проблеми и съобщават, че вече са наложили глоби в размер на над 700 милиона лева за нелоялни търговски практики. Регулаторът предлага и законови промени.

Искат спешни мерки срещу фирмите за бързи кредити

Стоил Алипиев, председател на Комисията за защита на потребителите, обясни пред БНР, че това е бранш, който е нов и като всеки такъв, той е в подем. 

"Това води до привличане на голям кръг търговци.

В момента Законът за потребителския кредит регулира както кредитите, които дават банките, така и всички бързи кредити. Това обаче са две съвсем различни неща. Фирмите, които дават бързи кредити, не би трябвало да следват същите регулации като банките.

 

istock
istock

Бързите кредити са насочени към уязвима група потребители. Сегашният измерител за оскъпяване на кредита е абсолютно неразбираем за хора, които трябва да вземат решение в рамките на 15-20 минути. 

Търговците на бързи кредити се мъчат всячески да заобиколят регулациите. Те добавят скрити условия"

Непрекъснато се получават жалби от граждани, които са потърпевши от произвола на фирмите за бързи кредити, посочва омбудсманът Диана Ковачева. Тя къщо предлага законови промени.

Има проблеми с бързите кредити

"На първо място това е наличието на неравноправни клаузи в договорите, прекомерни лихви, неустойки и такси.

Използват се неправомерни методи за събиране на дълга, включително психологически натиск.

Не ниските санкции в закона, а бездействието на Комисията за защита на потребителите държи неравноправните клаузи в договорите за бързи кредити, казва Габриела Руменова от платформата "Ние, потребителите".

Комисията за защита на потребителите не е завела нито един колективен иск в съда, отбеляза още Руменова. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase