Държавната гаранция за нови кредити за студенти и докторанти през 2023 г. ще бъде до 40 млн. лева, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

От просветното ведомство припомнят, че държавата оказва подкрепа, като гарантира главниците и лихвите по задълженията на младежи, които нямат възможност да покрият разходите си за обучение и издръжка.

Наемите на студентските общежития поскъпват

Договорените кредити са гарантирани до тяхното пълно погасяване. За периода от септември 2010 –а до края на 2022 година са сключени над 22 хиляди договори за кредита на студенти и докторанти за близо 160 милиона лева, като средният размер на отпуснатите заеми е около 7200 лв.  

istock
istock

Сключени типови договори за кредитиране държавата има с осем банки. Право да кандидатстват имат студенти и докторанти български граждани, граждани на друга държава в Евросъюза, от Европейската икономическа общност или на Швейцария. 

Лихвата, която кредитополучателят дължи на банката, не може да надхвърля 7%.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg