Имате нужда от малък заем, предназначен за покриване на непредвидени разходи? В тази ситуация бързият кредит и кредитът до заплата са добри опции, особено ако ви предстои да вземете кредит за първи път. Важното при бързите кредити е да не злоупотребявате с тях редовно, а вземането им да е наистина инцидентно. В противен случай това ще се отрази негативно на джоба ви и има опасност да свикнете да живеете с пари назаем.

Първият кредит е без лихва

Най-изгодно за вас е първото вземане на кредит, защото много фирми в България предлагат първи кредит с 0% лихва и без такси. Това са спешни пари за покриване на неотложни нужди, непредвидени разходи или изгодни покупки на промоция. Те са отпускат по изключително бърз и лесен начин за максимално улеснение на клиентите.

Стоков кредит – предимства и недостатъци при покупка на изплащане

Важно е да сте наясно, че това е еднократна възможност, която заемодателите предоставят с цел привличане на нови клиенти. Така те се надяват след това кредитоискателите да продължат да ползват услугите им. Обикновено се предлагат различни промоционални условия за редовни клиенти.

istock
istock

Безлихвеният заем до заплата представлява малка сума – обикновено до 1000 лева, а срокът за връщане в повечето случаи е до 30 дни. Кредитът без оскъпяване обаче трябва да бъде погасен в уговорения срок без никакво закъснение. Ако се възползвате от вариант за удължаване на срока, условието за 0% лихва отпада.

Избор на изгодна оферта

Най-лесният начин да откриете и сравните всички налични оферти е интернет. Така ще намерите най-изгодния бърз кредит. Много вероятно е да попаднете на промоционални кампании. Такива предложения има често преди големи празници, в началото на нов сезон и при отбелязване за годишнини от създаването на кредитните компании, затова проверявайте редовно сайтовете на водещите кредитни фирми за отстъпки.

Кредитна карта – плюсове и минуси

Използвайте кредитен калкулатор, за да направите сравнение между офертите на няколко кредитни компании. По този начин ще сте сигурни, че ще вземете кредит при възможно най-изгодни условия. Просто трябва да изберете вида на кредита, желаната сума, месечната лихва и срока за погасяване. Калкулаторът автоматично ще пресметне месечните вноски и крайната сума, която ще трябва да върнете.

Когато сравнявате оферти, обърнете внимание на ГПР (годишен процент на разходите), размер и периодичност на вноската и общ размер на дължимата сума. За целта сравнявайте предложения за еднаква сума на заема и еднакъв период на изплащане. Така ще получите най-точна информация за оскъпяването по кредита.

istock
istock

Размерът на вноската също трябва да е важен фактор за вашето решение. Дори оскъпяването да е малко по-голямо, изберете месечна вноска, която няма да тежи на бюджета ви. Спазването на този лимит ще ви спести големи проблеми, защото всяко едно забавяне на плащанията се отразява във вашето кредитно досие и вие си създавате лоша кредитна история.

Не мога да погасявам кредита си – какви са вариантите

Ако сте редовен клиент (и коректен платец) на някоя кредитна фирма, можете да попитате дали биха ви предложили преференции като отстъпки и допълнителни бонуси. Кредитните компании често са склонни да предоставят допълнителни отстъпки от разходите, удължаване на периода на погасяване или още един безлихвен кредит на редовните си клиенти.


В случай че все още не сте достатъчно уверени дали даден бърз кредит е изгоден за вас, препоръчително е да потърсите консултация с кредитен консултант. Той ще разгледа желанието ви, ще направи сравнителен анализ и ще ви предостави най-подходящите за вас варианти. Разбира се винаги можете да потърсите съвет в интернет, както и да прочетете отзиви от клиенти на кредитодателите.

Който и кредит да изберете, не пропускайте да се запознаете подробно с условията по договора за заем, преди да го подпишете. Колкото и досадно да ви се струва, по-добре е да отделите малко време сега, което може да ви спести много главоболия в бъдеще.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg