Рефинансирането на кредит представлява замяна на текущия кредит с нов, като с това се цели постигане на по-благоприятни условия за кредитополучателя. Чрез рефинансирането може да се променят размерът, срокът и лихвеният процент на кредита. Кредитът за рефинансиране можете да изтеглите от фирмата-кредитор или да се обърнете за помощ към друга институция.

Ползи от рефинансирането

Бързите кредити също могат да се рефинансират. Ако имате няколко бързи кредита и изпитвате затруднения да ги покривате, рефинансирането може да ви помогне да се справите възможно „най-безболезнено“ със задълженията си. Така ще обслужвате само една месечна сметка и ще подобрите кредитното си досие, което ще ви осигури достъп до банково кредитиране.

Българите теглят кредити като за последно

Чрез получаването на допълнителна сума пари ще увеличите разполагаемия си месечен бюджет и ще намалите общата сума, с която до момента сте погасявали кредитните вноски. Други предимства са удължаване на срока на изплащане, само една дата за плащане на вноска и преместване на заема ви в друга, по-удобна за вас кредитна институция.

istock
istock

Ако имате няколко малки заема до заплата с високи лихви и/или бързи кредити от различни финансови институции, помислете за обединяване на всички задължения само в едно. Така ще се отървете от седмичните вноски, следенето на различни падежни дати, постоянните телефонни обаждания и посещения в дома. Има възможност за намаляване на настоящата вноска, както и на общата дължима сума по всички задължения.

Рефинансиране с лоша кредитна история

Ако имате текущи просрочия и забавени плащания в предходни години, най-вероятно сте се сдобили с лоша кредитна история. Обикновено банковите институции са изключително стриктни в оценката на клиентите и често е много трудно хората, които не изплащат заемите си навреме, да спечелят отново тяхното доверие.

Експерти: Бързите кредити се обслужват от сивата икономика у нас

При просрочие над 30 дни и за суми на просрочието над 200-300 лв. се появяват затруднения. Единствено, ако има обективна причина за подобно просрочие, новата банка би приела да отпусне кредит, но при редица условия. Първо трябва да докажете, че просрочието е инцидентно или в резултат на конкретна обективна причина.

Алтернатива на банките са финансовите институции, които се борят за повече клиенти като предлагат все по-изгодни условия за теглене на бързи кредити. Ако ще използвате услугите на микрофинансови организации, информирайте се точно къде ще получите най-изгодния заем. Тези компании обикновено са лоялни към своите клиенти и дори човек с недобра кредитна история може да получи финансова помощ.

istock
istock

За обединяване на задължения или за по-големи кредити, най-вероятно ще трябва да се насочите към кредитите с допълнително обезпечение, залог или допълнителни гаранции. Кредитът се отпуска само на база на предоставеното обезпечение без да се разглежда ЦКР. Лихвите са по-високи, но се допуска финансиране при лоша кредитна история.

Вземанията на фирмите за бързи кредити нарастват

Съвети за изгодно рефинансиране

Рефинансирането на кредит не се различава много от кандидатстването за бърз кредит. Можете да отидете до офиса на избрана от вас компания или да заявите рефинансиране на кредит изцяло онлайн. Попълва се форма за кандидатстване с необходимата ви сума и данните от личната ви карта. Следва да изберете броя вноски така, че да бъдете сигурни, че ще се справите с погасяването на месечните ви вноски.

Рефинансирането на кредит е важно решение и не трябва да бързате, когато решите да предприемете тази стъпка. Притеснението и припряността могат да ви изиграят лоша шега. Преди да подпишете договора за рефинансиране на бърз кредит, трябва да прочетете неговите клаузи много внимателно. Ако има нещо, което не разбирате, по-добре попитайте консултант от компанията преди да подпишете договора за рефинансиране.

Istock
Istock

Трябва да пресметнете добре размера на новия кредит, който ще ви е нужен, да изберете вида на лихвата – фиксирана или променлива, да се запознаете с таксите, тъй като те оскъпяват допълнително цената на заема. Особено важно е да няма такса за предсрочно погасяване, както и други допълнителни разходи и комисионни.

Кога ще усетят изтеглилите кредит у нас покачването нa лихвите

Рефинансирането на кредит при неизгодни условия е една от най-често срещаните грешки при тази финансова сделка. Не се съгласявайте на срок на изплащане, за който предварително знаете или предполагате, че няма да можете да спазите. Направете всичко възможно да не забавяте плащането на вноски при рефинансиране. Въпреки че сте в по-неизгодна позиция, не се колебайте да преговаряте за условията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg