Очакването за влизане в еврозоната ще движи пазара на недвижими имоти, каза в интервю за БТА Мария Петкова, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България (АКПБ). По думите й, когато той е добре и се развива, това е положително за цялата икономическа обстановка. "Тенденцията и очакванията са цените на жилищата да се задържат или повишат, както и наемите.

От друга страна вероятно ще се повиши търсенето извън България от чужденци", коментира Петкова. Миналата година всеки трети клиент, който е изтеглили жилищен кредит, е работил с регистриран кредитен посредник в София.

33 процента от всички кредити са осъществени с помощта на регистриран кредитен посредник, посочи тя.

Услугата е безплатна за клиента и за нея на посредника при сключване на договор за кредит плаща съответната банка. Според Мария Петкова се дава много голяма прозрачност на обема информация, което спестява време на клиента. Освен това са му необходими познания и опит, за да сравни предоставените от банките данни, така че да направи избора си между различните оферти.

По думите й един потенциален клиент има 4-5 банки, които биха му дали подходящи предложения за неговия профил. "Има оферти, които при по-висока лихва са с по-ниско крайно оскъпяване, защото цената на един кредит не означава само размер на лихвата. Един кредитен посредник би трябвало да сравни цифрите по прозрачен начин, по който клиентът накаря да види обективно крайното оскъпяване. Това е най-голямата ни сила. Но не само цифрите са важни, клиентите избират и според други фактори, като процента на самоучастие", обясни кредитният посредник.

Мария Петкова каза още, че е добре да се тегли кредит във валутата на доходите ни и посочи, че при изтеглените кредити в евро лихвите се повлияха от увеличението в Европа.
 
"Има фактори, които ни карат да мислим, че вероятно до края на годината лихвите малко ще се повишат и това по-скоро е свързано с рестрикции и изисквания на банките, свързани с рискови политики, но това потенциално увеличение като абсолютна стойност, като вноска по кредитите, едва ли ще се отрази сериозно", каза тя и даде пример: Ако в София средният ипотечен кредит, който се тегли, е 250 000 лева, за 30 години вноската би се променила с около 150-180 лева.
 
Ако видим, че започнат да се рекламират високи лихви по депозитите, това ще е една голяма червена лампичка, че лихвите по кредитите ще тръгнат нагоре, коментира тя.

istock
istock

По отношение на профила на клиента, тя посочи, че най-често кредити теглят хора между 30 и 50-годишна възраст. Най-приемливи за банките са работещи на 8-часов безсрочен трудов договор. Мария Петкова отбеляза и това, че в последните години е много добра тенденцията на изсветляване на доходите, което значително е улеснило процеса.

Как да изчислите колко струва имотът, който притежавате

Ипотечното кредитиране за 2023 г. в цифри
 
Данните на асоциацията показват, че ръстът при потребителските кредити, реализирани с помощта на членовете на АКПБ, е 47 на сто на годишна база за 2023 г. В АКПБ са отчетени 229 млн. лв. за 2023 г. спрямо 156 млн. лв. за предходната година.
 
По данни на Българската народна банка за целия пазар за 2023 г., общите обеми нови ипотечни кредити са били 6,39 млрд. лв., а за 2022 г. - 5,38 млрд. лв., което представлява годишен ръст от 18,77 на сто. От асоциацията отбелязват, че в тези обеми не се включват предоговаряния и вътрешни рефинансирания, които възлизат на 1,38 млрд. лв.
 

istock
istock

От този общ пазар обемите ипотечни кредити, осъществени с помощта на членовете на АКПБ, нараснаха с 40 на сто до 1,151 млрд. лв. за 2023 г., спрямо 825 млн. лв. за 2022 г. През 2021 г. обемите на ипотечните кредити са били 621 млн. лв., съобщи Мария Петкова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg