Агенцията за кредитeн рейтинг S&P Global прогнозира в четвъртък, че пандемията Covid-19 може да причини кредитни загуби на банките по света на стойност около 2,1 трилиона долара до края на 2021 г.

В рамките на настоящата година банковите кредитни загуби се очаква да достигнат 1,3 трлн. долара, което е двойно повече спрямо 2019 г., съобщава Ройтерс.

Колко дадоха банките за безлихвени кредити досега

Около 60% от загубите вероятно ще са в азиатско-тихоокеанския регион, въпреки че най-високото относително увеличение - средно над два пъти в сравнение с 2019 г. - ще се случи в Северна Америка и в Западна Европа.

"Считаме, че най-добрите 200 рейтингови банки представляват около две трети от глобалните банкови заеми“, посочва рейтинговата агенция в своя доклад.

"За 2020 г. смятаме, че кредитните загуби на тези банки биха абсорбирали около 75% от печалбата им преди отчитане на заделените от тях провизии за лоши кредити. Според нашия основен сценарий това съотношение се подобрява до около 40% през 2021 г.".

istock
istock

Очаква се Азиатско-тихоокеанският регион да понесе кредитни загуби за 1,2 трилиона долара до 2021 г., като три четвърти от тях ще са за китайските банки и кредитни институции.

По отношение на клиентските кредити, китайската банкова система е приблизително в същия размер като комбинираните банкови системи на САЩ, Япония, Германия и Великобритания и има по-важна роля в предлагането на кредити за икономиката, отбелязва Ройтерс.

Прогнозите на S&P Global за региона на Северна Америка са за увеличение на кредитните загуби с още 366 милиарда долара, последван от 228 милиарда долара в Западна Европа, 142 милиарда долара в Източна Европа, Близкия Изток и Африка и 131 милиарда долара за Латинска Америка.

"Ако пандемията Covid-19 се окаже по-лоша или продължи по-дълго от основните икономически прогнози на S&P, тогава комбинацията от по-високи кредитни загуби и по-ниски доходи неизбежно ще засегне по-сериозно банките по целия свят", се казва в доклада на кредитната агенция.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg