Какво се случи с личните ни финанси през изминалата 2021-ва година? Обедняхме ли и за какво харчихме парите си?

Темата коментира пред БНР икономистът Тихомир Тошев: 

“Голяма част от хората обедняха. Видяхме, че депозитите до 5 хил. лева намаляха. Но, ако погледнем в сегмента на средната и високата класа, ще видим, че забогатяхме. Разслояването в обществото стана по-драстично.

Винаги през декември харчим повече, отколкото сме планирали. При повечето българи има труден януари и февруари.

Голяма част от българите избраха да празнуват по нашите зимни курорти. Като цяло хората, които напуснаха България, бяха по-малко."

Потребителски кредит – плюсове и минуси

За какво взимахме кредити през годината?

"През изминалата година имаме абсолютен рекорд в ипотечното кредитиране. Малко над 5 млрд. са изтеглените ипотечни кредити през 2021-ва. Най-много хора изтеглиха потребителски кредити за ремонти и смяна на обзавеждане в дома."

istock
istock

Цените на недвижимите имоти

"Очакваме тенденцията на ръст на цените на недвижимите имоти през годината да се запази. Имаме превес на купувачите – малко хора искат да продават, а много да купуват."

Как да намерим изгоден бърз кредит

Бързите кредити

"Те продължават да са най-скъпите продукти на нашия пазар. Бързите кредити ги има по цял свят, но те трябва да се ползват разумно."

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg