Интересът към банковите кредити не е стихнал, независимо от икономическата обстановка, в която се намираме. Това заяви пред БНР финансовият консултант от портала "Моите пари" Иван Стойков.
 
По думите му няма спад в интереса както при потребителските, така и при ипотечните кредити. По данни на БНБ за изминалата година и единият, и другият вид кредити са се увеличили, като обемът е нараснал с 10-15%, посочи експертът.
 
Процес на покачване на лихви има, но корекцията на лихвените нива не е толкова изразена, както при финансовата криза от 2008-2009 г., отбеляза  Стойков.
 

Ако в момента решим да теглим кредит, какъв процент от доходите си следва да можем да заделим? "Когато се кандидатства за кредит, това никога да не е на ръба на възможностите на клиента", посъветва Стойков и уточни: "Месечните разходи по обслужването на кредита не трябва да надхвърлят 25-30% от доходите."
 
Ако можем да си позволим определен максимален размер на вноската, да не го правим непременно, защото това подлага на риск изплащането в бъдеще, допълни той.

БНБ: Домакинствата може да започнат да теглят депозитите си

Коригиращите в посока нагоре лихви по депозитите банки са относително малки или средни по големина банки, поясни още Иван Стойков.

istock
istock


По думите му те са по-активни на пазара и с по-видими стъпки променят лихвите по депозитите, докато при големите банки това все още не е очевидна стъпка, за да кажем, че е започнал процес по покачване на лихвите по депозитите.
 
Хората, които могат да заделят средства, продължават да го правят и масивите от спестявания също растат, затова при този темп на покачване банките не отчитат нужда от привличане на още средства, за да вдигат лихвите, обобщи Стойков.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg