Колекторски фирми търсят 570 хиляди длъжници у нас. Общата сума, която те дължат, е в размер на 464,3 милиона лева.

Това е обемът на възложените за събиране вземания за първите шест месеца на тази година.

Размерът им все пак намалява като за същия период на миналата година те са били 743,9 милиона лева, а длъжниците са били 636 хиляди, показват данните на Асоциацията на колекторските агенции в България.

Основната причина за цялостен спад в задлъжнялостта на населението е устойчивото подобряване на макроикономическата среда.

Потребителите са по-платежоспособни, по-сигурни в доходите си и се стремят да погасяват задълженията си навреме, обясни данните  Райна Миткова, председател на АКАБГ.

Спират длъжници да пренасят пари през границата

По думите й не е за пренебрегване и друг факт – финансовата култура на българите се подобрява, макар и постепенно. Те все повече разбират, че неплащането на дължимото носи единствено негативи за тях, което ги кара да бъдат по-стриктни и съответно да запазят доброто си кредитно досие, допълни тя.

istock
istock

Средният размер на дълга на потребителите, който миналата година надхвърли психологическата граница от 1000 лева и достигна 1 162 лева, през първото полугодие на 2019 г. отново слиза в по-ниския диапазон и се равнява на 815 лева.

Профилът на длъжника също не търпи съществени изменения. Проучването показва, че средният длъжник е до 30-годишна възраст, мъж и има средно или висше образование.

Градовете на длъжника пък този път са Благоевград и Варна. Зодията на средния потребител с необслужван заем е Рак.

Как мъж „изтегли“ 4 бона бърз кредит без да знае

Без сериозно измнение остава разпределението на кредиторите по сектори, показват още данните на асоциацията. Делът на банките остава най-съществен, макар да бележи понижение с около 5% спрямо същия период на 2018 година.

Телекомите растат от 15% на 17%, докато възложените задължения по застрахователни продукти намаляват с 3 процентни пункта.
Малък ръст се наблюдава при задълженията за комунални услуги – от едва 1% за първото полугодие на 2018 г. до 5% през настоящия отчетен период.

От 18% на 20% растат възложените за събиране бързи кредити. Според Лилия Димитрова,  зам.-председател на АКАБГ, относителната стабилност там се обяснява с това, че профилът на потребителите на този конкретен продукт на практика не се изменя сериозно във времето, което прави тази картина по-статична.

istock
istock

Нов ръст, този път двоен – от 584,6 млн. на 1,180 млрд. лева отчитат от АКАБГ в обема на изкупения дълг у нас. Според асоциацията това се дължи на няколко сделки с банкови институции, които са продали пакети със сериозен обем в рамките на периода.

И извън частните случаи, активността при продажбата на задължения е висока. Това е международна практика, която отдавна е факт в Европа, просто тенденцията тук идва със закъснение, но очакваме да се запази в следващите 1-2 години.

Злоупотребяват ли колекторски фирми с правата ни

Отделно на това в началото на 2019 имаше 3 доста сериозни по мащаб сделки, които имат сериозно отношение в двойния ръст на продадените задължения, посочи Димитрова.

При междуфирмената задлъжнялост се наблюдава сериозен спад в обемите и позитивен тренд на покачване на плащаемостта.

В Европа по-голям процент от фактурите се плащат навреме през 2019 г. в сравнение с предходната 2018 г. У нас 77% от издадените фактури също се плащат навреме през настоящата година при 76% през миналата.

Българските компании демонстрират най-добрите показатели по редовност на плащанията от 6 години насам.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg