Българската банка за развитие обяви, че е разработила нов финансов инструмент за подпомагане на групи и организации на производители на земеделски продукти.

Браншът заяви нуждите си през октомври на среща с представители на Министерството на земеделието, Министерството на иновациите и растежа, ББР и дъщерното дружество на банката – Националния гаранционен фонд.

Зърнопроизводители теглят кредити, за да изплащат ренти

ББР отпуска финансиране на групи и организации на земеделски производители, като се изисква те да са признати от министъра на земеделието и да имат поне една приключена финансова година.

Сдружаването на производителите на земеделски продукти е начин за повишаване на влиянието им по веригата за доставки и по-голямо предлагане на произведените от тях стоки в търговската мрежа.

Кандидатстващите за финансиране сдружения следва да са потенциално икономически жизнеспособни и да имат положителен собствен капитал към момента на сключване на договор.

istock
istock

Обемът на новата програма на банката е 10 млн. лв. Максималният размер на индивидуалните оборотни кредити или кредитни линии е до 40% от приходите от продажби, отчетени за последната финансова година. За инвестиционни кредити се отпуска до 90% от размера на инвестицията.

Земеделците избират как да облагат доходите си до края на месеца

Средствата се предоставят за покриване на нуждите на земеделските производители от ликвидност или финансиране на техни инвестиционни намерения.

Предвидената финансова подкрепа е в синхрон със стратегическите цели на ББР за осигуряване на достъп на малкия и средния бизнес до достатъчно и разнообразно финансиране, както и подпомагане на износа на компаниите и интегрирането им на външни пазари.

Всички условия за подпомагане по програма „Директни кредити за финансиране на Групи и Организации на производители на земеделски продукти“ ще намерите тук

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg