"Пазаруването е моето кардио“. Една от хитовите фрази на героинята Кари Брадшоу от „Сексът и градът“ се оказа емблематична за съвременния градски стил на живот.

Едва ли има друг период в годината, като този свързан с Черния петък, в който това да звучи по-правдоподобно. Говорим вече за период, защото от един ден в годината – последния четвъртък на ноември, предколедните акции с огромни намаления вече продължават около две-три седмици.

Печелившата стратегия в този период се състои в добрата предварителна подготовка и прилагането на принципа „вземи сега, плати после“, който осигуряват кредитните карти.

Ето няколко съвета, от които може да се възползвате в периода нае Черния петък, ако искате да избегнете блъсканицата, тълпите, финансовите ограничения и излишните покупки:

Пазарувайте онлайн

Не е необходимо да се тъпчете в магазините. След Черния петък идва така нареченият Киберпонеделник, когато онлайн магазините предлагат големи отстъпки. Както вече уточнихме, дните в тези два термина са доста условни, защото търговците се борят за парите на купувачите реално още от средата на ноември. И все пак в деня на големите отстъпки могат да се появят действително неустоими предложения, за които купувачът трябва да бъде добре подготвен, за да може да се възползва по най-добрия начин.

istock
istock

Важна е подготовката

Както казва Бенджамин Франклин: „Ако се провалиш в подготовката, се подготвяш за провал“. Проучете предварително отстъпките, които дават отделните магазини. Сравнете ги с цените онлайн или в брошурите, които повечето големи вериги магазини издават всеки месец. Предварителната подготовка може да включва дори резервен план къде да спрете автомобила, ако не намерите свободно място на паркинга в магазина.

Направете списък и определете бюджет

Спазването на този съвет не винаги е лесно, когато адреналинът скача до небесата пред главозамайващите отстъпки: „-30%“, „-40%“, „-50%“, „-60%“… Но на следващата сутрин с неприятно усещане може да разберете, че сте надвишили бюджета си за неща, които не са били важни и спешни. Затова се придържайте към списъка. Разбира се, има и изключения - ако например попаднете на кафемашината, която „наблюдавате“ още от лятото, или на LED телевизор, какъвто от известно време планирате да закупите, но в този ден го намирате на страхотна промоция.

Важно е да определите приоритетите си

Едно е да спестите 300 лева от 30% отстъпка за телевизор, друго е да получите 50% отстъпка за 5 чифта чорапи от 10 лева. Едното няма да разстрои бюджета ви и да наруши разходите ви по празниците, но за другото си струва да се борите с тълпите и да се редите на опашките. Така че, фокусирайте се върху важните неща.

istock
istock

Ползвайте кредитни карти

Използването на правилната кредитна карта е ключът към успешното пазаруване и възползването от изключителните отстъпки на Черния петък или Киберпонеделник. Ето някои от предимствата на кредитните карти Visa:

- На първо място те ви дават възможността да купите сега и да платите после. Не е необходимо да носите пари в брой. Имате възможност за бърз достъп до финансови средства и то при условия, които вие вече добре познавате.

- Освен това независимо дали плащате в онлайн, или на ПОС терминал в търговски обект, всяка покупка с кредитна карта Visa носи бонус точки. Проучете добре програмата за лоялност на банката, издател на картата ви, и се възползвайте разумно от нея. Обикновено повечето банки имат договори с различни търговски обекти, ресторанти и хотели, в които също можете да ползвате отстъпки между 5% и 10%, а в някои случаи до 15%. Едва ли има по-подходящ момент от Черния петък да се възползвате от предимството на кредитните карти – едновременно да пазарувате с промоции, чиито ефект да усилвате чрез получаването на пари в брой от всяка сделка.

istock
istock

- Не пропускайте да погасявате редовно месечните си вноски, за да не се обезсмислят придобитите бонуси и отстъпки. Независимо каква карта използвате и по какъв начин плащате: може да е на ПОС терминал, онлайн или пък да ползвате безконтактна карта VISA - следете внимателно банковите си извлечения и не допускайте просрочване.

- Не е нужно да се тревожите за сигурността на парите. Ако картата ви бъде открадната или бъдете подмамени да направите покупка в измамнически сайт, решението е много просто: при най-малкото съмнение с едно бързо телефонно обаждане до картовия център на банката, издала кредитната или дебитната ви карта, същата може да бъде много лесно блокирана. Парите в брой не могат да ви предложат подобен вид сигурност, но банковите карти го правят и ви осигуряват допълнително спокойствие и средства за успешно предколедно пазаруване.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg