Министърът на земеделието Иван Иванов и министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер ще представят нов кредитен продукт в подкрепа на розопреработвателите в страната.

Последните няколко години са кризисни за розопроизводителите и розопреработвателите. Изминалата стопанска година беше поредната с ниски изкупни цени на розовия цвят, остра криза за работна ръка в сектора и липса на пазари.

Тръгва помощта за отглеждане на рози

Заради свръхпродукция някои от розоварните не отвориха врати през сезона, а много розови градини останаха необрани, тъй като на стопаните им излизаше по-евтино да ги изкоренят, отпколкото да приберат реколтата. 

istock
istock

След многократни молби за помощ от държавата днес розопроизводителите и розопреработвателите ще бъдат информирани за нов кредитен продукт, от който да се възползват. Той е разработен от Българската банка за развитие и ще бъде представен в присъствието на изпълнителните ѝ директори Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg