"На този етап изглежда, че може и да не се увеличава кредитната ваканция. Естествено при всички положение ще има хора, при които ако тя не се продължи, от януари ще бъдат засегнати", каза пред БНТ кредитният консултант Тихомир Тошев.

Той отбеляза, че безработицата в България по време на пандемията е нараснала по-малко в сравнение с другите страни.

Как ще обявяваме личен фалит

"Имаме около 45 000 повече безработни в сравнение с предния период. Това са около 7% безработица, докато в някои страни тя доближава 20% в резултат на кризата от коронавируса", каза Тошев.

Той прогнозира безработицата да нарасне, ако намалее сезонната заетост в зимните сезони.

istock
istock

Консултантът подчерта, че ако не се увеличи кредитната ваканция, банките имат други инструменти в помощ на потребителите.

"Тогава остават мерките, които банките предприемат - предоговаряне на кредити, удължаване на срока му, даване на гратисен период", каза Тошев.

БНБ: Лошите кредити може да нараснат

Кредитният консултант посъветва хората да отидат в банката, в която са се финансирали, да обяснят затруднението си и да поискат някои от тези други инструменти, но навреме.

Тошев призова много да се внимава с небанковите кредитни институции, защото те реално работят законно на пазара.

"Реално те работят законно на пазара, те спазват закона за финансовите институции, те ипотекират жилищата по правилния начин и ще ви ги вземат", каза той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg