Законопроектът на ВМРО за неплатежоспособност на физическите лица влиза за разглеждане в парламентарните комисии. Той разписва механизмите за защита на длъжниците и на кредиторите.
 
Търсим възможност да бъдат защитени интересите и на двете страни – и на задължените лица, и на кредиторите, увери пред БНР Красимир Богданов от ВМРО.
 
Появата на законопроекта е много актуална към момента заради задълбочаването на кризата с коронавируса, смята той. Десетки хиляди хора или вече са безработни или са в риск да останат трайно безработни, допълни Богданов, според когото сложната  ситуация изисква юридическа защита на тези лица.
 
Неплатежоспособност и добросъвестност са ключовите критерии в законопроекта.
 
Ако дадено лице е в невъзможност да обслужва задълженията си към банкови институции, колекторски фирми и други кредитори в продължение на три месеца, то ще може да подава заявление до районния съд за обявяване в неплатежоспособност. След това съдия изпълнител ще описва имуществото и доходите му.
 
„Лицето трябва да има задължения, които надхвърлят 5 минимални заплати и не надвишават 10 хиляди лева. В този случай то попада в специален регистър, който ще бъде завеждан към Агенцията по вписванията и подлежи на защита“, обясни Богданов.
 

istock
istock

Лицето ще се поставя под защита за 5 години. Присъствието в този регистър не следва да бъде утежняващо обстоятелство при последващо теглене на кредит, ако лицето вече е изчистило старите си задължения, коментира Красимир Богданов. Той не смята, че банките ще затегнат режима на отпускане на кредити след приемането на бъдещия закон. 

Абсолютната давност стимулира недобросъвестните платци

Веднага ще се прекратява защитата на хора, предизвикали своята неплатежоспособност с умишлени действия, предвиждат още законовите текстове, които ще се обсъждат.
 

istock
istock

Каквото и законодателство да бъде прието, вероятно някой ще се опита да се възползва от това, заяви депутатът. Затова и подробно се разписват факторите, които категоризират едно лице като недобросъвестен длъжник.
 
Законодателят не разполага с точна статистика колко са хората, които попадат в категорията засегнати от личен фалит.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg