Абсолютната давност стимулира недобросъвестните платци, заявяват от Асоциацията на колекторските агенции в България в становище, разпространено до медиите.

Асоциацията на колекторските агенции заявява своята категорична подкрепа за търсене на решение на съществуващия проблем с "вечния длъжник" през законодателни промени, се отбелязва още в текста.

Според организацията предлаганите към момента решения са "на парче" и в ущърб на потребителите.

При какви условия колекторите могат да търсят длъжници


Поводът са гласуваните на първо четене от парламента промени в Закона за задълженията и договорите, свързани с въвеждането на абсолютна давност.

istock
istock

Въвеждането на безусловна 10-годишна давност на всички задължения на физическите лица не само, че няма да реши проблема с "вечния длъжник", но и ще създаде поредица от нови проблеми и рискове, които ще бъдат платени от добросъвестните граждани, се подчертава в становището.

Фирми събират дългове на ръба на закона

Гласуването на поправките на второ четене, без да се вземат предвид мненията на експертите - икономисти, финансисти, банкови институции и без да се отчетат позициите на Министерството на финансите и Министерството на правосъдието, КРИБ, Асоциацията на банките, ВКС, може да доведе до сериозни сътресения на икономическата среда у нас, смятат от Асоциацията.

От там посочват, че добрите европейски и световни практики предлагат законово решение на проблема с "вечния длъжник" през закон за личния фалит. Такъв би дал защита на хората, изпаднали в невъзможност да изплащат дълговете си, но след задължително обследване на тяхната добросъвестност.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg