Високата цена на газа увеличи търсенето на климатици и те се изкачват до трето място в класацията „Топ 10 на изплащане“, изготвена от БНП Париба Лични Финанси в България.

Най-търсеният модел климатик през 2021 г. е на средна цена 950-1000 лв., сходна на тази на победителя от 2020 г. Той може да се използва за отопление и охлаждане, има тих режим на работа, йонизираща функция, антибактериален филтър и т. н. Търсенето на климатици нараства, защото много хора при покупката на жилище искат да имат и климатик, дори отоплението да е с парно.

Значително нарастват цените на най-търсените смартфони, телевизори и лаптопи на изплащане, показва още изследването.

Най-голям ръст има при цените на смартфоните. Най-търсеният модел смартфон за 2021 г. е със средна цена 1500-1550 лева, което е с 63% повече в сравнение с топ модела на 2020 г. Новият победител в класацията е смартфон с много високи характеристики, които отговарят на последните технологии за такива устройства - екран и камера с висока резолюция, мощен процесор, 5G свързаност и така нататък.

Българите отказаха да купуват стоки на изплащане

Най-търсените телевизори на изплащане вече са в ценовия диапазон 950-1000 лева, докато през 2020 г. струваше 800-850 лева. Топ моделът за последните 12 месеца е с 55-инчов екран, 4К Ultra HD резолюция и силен процесор. Това е смарт устройство, което е хъб за забавление с директна свързаност към стрийминг платформи за видео и музика, достъп до гейминг портали, възможност за инсталиране на приложения и много други.
 

istock
istock

Значителен ръст от 31% е отчетен и при средната цена на най-търсения лаптоп и тя е 1200-1250 лв. Обяснението за тази тенденция е, че хората инвестират повече пари за такива устройства заради работата и ученето от вкъщи. Затова и победителят в тази категория е с последно поколение процесор, външна видео карта, енергийно ефективен SSD хард диск и щадящ очите дисплей.
 
През миналата година средният размер на исканията за финансиране на покупки на стоки на изплащане нараства с 16% и достигна 695 лв. През 2020 г. средната сума, която е искана за покупки на кредит, е била 600 лв.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg