Хората, които са осъдени за непокрити задължения към банка или частен съдебен изпълнител, по предишния ред – преди 2019 г, вече имат право да търсят справедливост по законов път, дори със задна дата. Това стана възможно благодарение на Съда на ЕС, които българският Върховен касационен съд приложи за пръв път през декември 2023 г.

Кредитополучателят вече има право на съдебна защита. Това каза адвокат Десислава Филипова пред радио "Фокус“. Филипова е и председател на фондация "Центъра за европейска интеграция на България и за защита правата на човека“.

"Става дума за потребителите на кредити, които са били осъдени чрез заповеди – по бързо производство, преди 2019 г, или след 2019, когато законът беше променен с изискване съдът да следи за т.нар. неравноправни клаузи, в които финансовата институция злоупотребява с клиента си, имат вече възможност да се защитят, като оспорят заповедта“, поясни юристът.

Този, който е загубил жилището си чрез публична продан, може да съди банката за обезщетение, ако част от дълга е натрупана чрез неравноправни клаузи. Хората с висящи изпълнителни дела също могат да потърсят правата си чрез съда. Ако има ипотека и има основание, банката може да отнеме и единственото жилище на клиента, даде още подробности по темата адвокатът.

Експерти: Лихвите по кредити ще се вдигат

Законът за адвокатурата дава възможност на адвоката, ако той реши, да работи с длъжник без хонорар, който при спечелване на делото да му бъде изплатен от отсрещната страна – от финансовата институция. Втората възможност за човек, който няма средства да плати на адвокат, е да се обърне към бюро по правна помощ. То ще му предостави безвъзмездно адвокат, като държавата ще плаща адвокатския хонорар – ако е доказано, че клиентът действително е много финансово затруднен, подчерта юристът.

istock
istock

"Връчването на изпълнителен лист от банката се връчва от частен или държавен съдебен изпълнител и от този срок освен времето за доброволно изпълнение тече и едномесечен срок, в който да оспорим дълга пред съда. Заповедта подлежи на оспорване чрез възражение, което се пише на специална бланка“, каза още Десислава Филипова.

Една четвърт от българите ползват бърз кредит

"Фирмите за бързи кредити често използват финансови капани, които служат за изкуствено напомпване на дълга на длъжниците в нарушение на закона. Старите договори на банките относно кредитирането също в много случаи са незаконосъобразни и много дела за едностранно и незаконно увеличаване на лихвата по кредита, например, бяха спечелени. Стои проблемът с кредитирането в швейцарски франкове – валута, която значително поскъпна. Банките пропускаха да отбележат пред клиентите, че в случай на финансова криза потребителят няма да може да обслужи такъв дълг в тази валута. Според Съда на ЕС и българския съд това представлява неравноправно третиране на кредитополучателите. По тази причина при делата, където е застъпена швейцарската валута, ако те бъдат спечелени от потребителя, банката се задължава да му върне не само лихвите, но и курсовата разлика“, подчерта адвокат Филипова.

Условията за увеличаване на лихвата трябва да са ясно разписани в договора. Трябва да бъдат ясни и да се образуват лихвообразуващите фактори. Когато е разписано "условията се променят въз основа на Юрибор“ т.е. обективен фактор, плюс надбавка, подобна клауза е законна. Не са законосъобразни обаче клаузи като "базов лихвен процент“, "стойност на банковия ресурс плюс надбавка“, предупреди юристът. Такива уговори биват отменяни от съда и лихвите се връщат на клиента.

"Преди да се сключат договори с банкова институция или фирма за бърз кредит, особено когато става дума за ипотечен кредит, който обвързва за години напред и съдържа опасност от загуба на жилище, трябва да се консултираме с адвокат“, каза още Филипова. Човек, който не е юридически компетентен, няма как да улови финансовите капани, смята тя.

"Банките затегнаха договорите си и направиха новите условия в договорите законни. Ние променихме Закона за ипотечните кредити. Вече лесно се рефинансира кредит – прехвърля се в друга банка. Отпаднаха огромните такси при такава стъпка“, подчерта юристът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg