Всяка закупена от разстояние стока, независимо дали е поръчана чрез Интернет или по телефона, вече ще може да се връща на търговеца в рамките на 14 дни след доставянето й, а той от своя страна ще е длъжен да възстанови заплатената за нея сума.

Това предвижда директива за правата на потребителите, която е приета единодушно от Комисията за вътрешен пазар и защита на потребителите в Европарламента, и ще важи за цялата територия на ЕС.

Правота на купувача да се откаже от покупката ще се прилага и при професионални търгове, каквито се организират от Интернет аукциони като eBay. Освен от стоки вече ще можем да се отказваме, без да се бъркаме за неустойки, и от поръчките за извършване на дадени услуги като организиране на екскурзия или резервация на хотелска стая.

Със спускането на новата директива в рамките на ЕС ще се въведе и строго изискване към търговците да информират коректно потребителите, така че да не могат да спестяват информация, която би им попречила да пласират стоката си. Продавачите ще бъдат задължени също така ясно да посочат крайната цена на предлагания от тях артикул.

За мен е окуражаващ сигналът, който изпраща ЕП, че потребителите не са просто участници във вътрешния пазар, а са един от най-важните елементи за реализирането му, коментира евродепутатът от ГЕРБ Илиана Иванова по време на дебатите по документа, който се очаква да бъде приет в пленарната зала на ЕП през март.

Междувременно нейни колеги в националния парламент внесоха поправки в Закона за кредитните институции, с който предлагат премахване на наказателните такси при предсрочно погасяване на всякакъв вид кредит, с изключение на потребителския, за който това правило вече беше въведено.

Ветото ще важи, когато погасяването се извършва в период, през който лихвеният процент не е фиксиран или се прави въз основа на плащане по застрахователен договор, чиято цел е била да гарантира връщането на кредита. Неустойки няма да има и ако договорът е под формата на овърдрафт или заемът се погасява на равни месечни вноски, изчислени по анюитетен метод.

В останалите случаи кредиторите ще могат да искат обезщетение до 1% от предсрочно изплатената сума, когато остава над 1 г. за погасяване на заема и до 0,5 на сто, когато периодът е по-малък.