Над 40 милиона от новосъздадените в ЕС работни места са за частична заетост, всеки пети работещ е на непълен щат. Това каза Веселин Митов от КТ "Подкрепа", ръководител на българо-белгийски синдикален проект по темата за борба с бедността.

Днес на конференция, организирана от синдиката, Митов очерта тенденциите в заетостта в ЕС.

За последните десет години работещите на срочни трудови договори са се увеличили с 10,5 милиона души, каза Митов. По думите му качествената заетост е основен инструмент за борба с бедността, която  се увеличава,  въпреки целта на  приключилата тази година
Лисабонска стратегия, да бъде изкоренена до 2010 година.

Дори в годинините преди кризата, над 16 на сто от населението в Европа са живели под границата на бедността, което означава 80 милиона бедни при 500 милиона европейско население, коментира Митов.

Според него положението в България и региона е още по-тежко от средното за ЕС. В България всеки трети работещ има кредит за изплащане, допълни той.

Според лидера на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев до момента няма общо мнение кои са критериите за бедност, но е ясно, че у нас тя е причинена от начина, по който функционира обществото и единственият начин да бъдат решени проблемите, произтичащи от нея, е съчувствието и отношението към ближния. 

Изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Росица Стелиянова заяви, че подпомагането на децата и семействата е в основата на решаването на проблема. По-късно днес на форум, отново в рамките на Европейската година за борба с бедността, организиран от социалното министерство, министър Тотю Младенов заяви също, че основната отговорност на държавата е грижата за децата и осигуряване на възможност всяко дете да живее сигурно и спокойно в семейна среда.

На форума под мотото "Детство за всички" бяха представени есета на деца от домове.
"Ако имах вълшебна пръчица, щях да направя така, че всяко дете да има семейство и всяко семейство, дете", пише 13 годишния Яшко, неговият връстник Даниел смята, че няма по-голямо вълшебство от това да се върне усмивката на разплакано дете.