Данъчни облекчения за фирми, които наемат трайно безработни, и облекчения за компании, които правят бизнес в общини с по-висока от средната безработица, предлага бизнесът. 

Мерките са част от предложенията на търговско-промишлената палата, свързани с намаляването на сивата икономика. 

Според председателя на БТПП Цветан Симеонов, въпреки опитите на бизнес и синдикати за ограничаване на сивите практики, някои решения на държавата и институциите са работили в обратната посока.

"Едно от тях е увеличаването на минималната работна заплата без оценка на ефекта от това. Същото се отнася и за минималните осигурителни прагове там, където те не са съгласувани с работодателските организации", посочи Симеонов. Проблем е и това, че държавата продължава да бави плащанията на фирмите, с които работи. "А това ги тласка към неизпълнение на техните задължения", добави той.

Според бившия социален министър Иван Нейков през годините у нас се е създала трудно разбираема търпимост към сивата икономика. 

"Повече се ядосваме, когато комшийката си изхвърли боклука през прозореца, отколкото когато не се спазват трудово-осигурителните права", коментира Нейков.

Проучване на палатата по проект "Развитие на човешките ресурси" сред близо 7000 души е показало, че голяма част от тях не са наясно с трудовите си права и приемат за нормално плащането без договор или в плик освен редовната заплата. 

Анкетата е била направена в 10 отрасъла, сред които храни, напитки, строителство, имоти, услуги и др.