Актуализацията на пенсиите трябва да се извърши с еднакъв процент за всички пенсии, в зависимост от осигурителния доход, инфлацията и ръста на БВП, смятат от Българската стопанска камара.

Решенията за актуализация на минималната заплата и пенсиите не трябва да се вземат под натиск, а след оценка на въздействието според българското законодателство и европейските директиви, смята работодателската организация.

Промяната на минималната заплата, без отчитане на преките и косвени ефекти от този акт ще затрудни преди всичко малките и средни предприятия, които осигуряват основната част от работните места в страната.

Това решение ще принуди работодателите да закрият работни места или да освободят главно нискоквалифицираната работна ръка. Това ще доведе до допълнителен натиск върху обществените фондове и дебаланси в приходната и разходната части на държавния бюджет и бюджета на ДОО.

Според БСК промените в заплатите на най-неквалифицираните работници, включително за тези, които не желаят да се образоват и квалифицират и не получават съответна оценка от работодателите, следва да се основава на пазарни механизми. Решенията за това трябва да се вземат на ниво предприятие или бранш.