Тенденциите за спад на нивото на безработицата, спирането на спада в промишлената продукция и нарастването на експорта се наблюдават и в Естония, и в България.

Това стана ясно по време на посещението на вицепремиера и министъра на финансите Симеон Дянков в Талин, Естония, информират от МФ.

По време на визитата си министър Дянков се срещна с естонския министър на финансите Юрген Лиги. Двамата са обсъдили кандидатстването на Естония за влизане в еврозоната.

Естонският министър е представил на госта си мерките на правителството и дисциплинираната фискална политика на прибалтийската република. Очаква се бюджетният дефицит на Естония за 2010 година да бъде 2.2%. Безработицата в страната е 16.6%, като се наблюдава тенденция към спадане.

От своя страна Симеон Дянков е запознал колегата си с икономическата ситуация в страната ни. По време на срещата е станало ясно, че тенденциите за спад на нивото на безработицата, спирането на спада в промишлената продукция и нарастването на експорта се наблюдават и в двете страни. Двамата министри са обменили идеи и са констатирали сходните си виждания по отношение на мерките за излизане от кризата и наблюдаваните трендове.

Сред обсъжданите теми са били още въпросите за тенденциите в Еврозоната и стабилността на еврото. Двамата са дискутирали и икономическата ситуация в ЕС след понижаването на кредитния рейтинг на Испания от “Фич”.

Министрите са изразили общото си виждане, че страните от ЦИЕ ще имат принос за икономическото възстановяване на Европа и ще направят ЕС по-конкурентноспособен.