Безработицата към края на октомври е 8,92 процента, съобщи днес на пресконференция министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Тя е намаляла с 0,11 процента спрямо септември.

Осем поредни месеца нивото на безработица се стабилизира и леко пада, посочи Младенов.

Причините са добре изпълняваната програма Национален план на заетост, двата пакета от антикризисни мерки, като социалното министерство е изпълнило 100 процента мерките и все по-добре действащата оперативна програма "Човешки ресурси", отбеляза Младенов. Според него разкриването на свободни работни места в реалния сектор и рязкото намаляване на обявленията за масови уволнения също са допринесли за намаляването на безработицата.

В бюрата по труда са регистрирани 330 371 безработни, като те намаляват с 4300 спрямо септември.

Изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Росица Стелиянова посочи, че за първи път от доста време се регистрира спад на безработицата сред младежите. Броят на безработните младежи до 29 години намалява с 280 човека и е 18 на сто от общия дял.

Безработните над 50 години са с 1971  човека по-малко /38 процента/ . Регистрираните безработни с начално и по-ниско обрзование намаляват с 3 142 човека в сравнение със септември /27,8 на сто/, регистрираните без квалификация и специалност са
с 4 742 по-малко, отчитат от Агенцията по заетостта.

Продължително безработните с престой на пазара на труда над една година намаляват с 2 162 или 35,5 на сто от всички безработни. Непроменен остава делът на безработните с трайни увреждания - 4,1 на сто.

Новите безработни, регистрирани в бюрата по труда, са 37 917.  Постъпилите на работа през месеца са 23 354, като те нарастват значително спрямо септември - с 9 446. С
посредничеството на бюрата по труда на първичния пазар са започнали работа 7 036 човека, а в субсидирана заетост - 12 708. Около 3 600 безработни са си намерили сами работа.

В реалната икономика през месеца са заявени чрез бюрата по труда 8 245 места. Най-много са обявени в преработващата промишленост, в търговията, в административни и спомагателни дейности, в образователната сфера и в строителството.

Незаетите места в бюрата по труда са 6 198, като от тях 2 262 остават незаети повече от месец, а 640 са незаетите работни места над три месеца. По думите на Стелиянова малка част от тях са работни места за висококвалифицирани специалисти в малки населени места, както и такива, за които трябва да се пътува от едно населено място в друго.  Основната част са в преработващата провмишленост, за нискоквалифициран труд и ниско заплащане. 

Равнището на безработица остава по-ниско от средното за страната в 11 области, а в 17 области е над средното за страната. През октомври за едно работно място се борят 10
безработни средно за страната, спрямо 18 за септември, отчитат от Агенцията по заетостта.

Министър Младенов посочи, че вече големи компании проявяват интерес към разкриване на работни места в България. По думите на министъра вчера е имал среща с голяма испанска компания, която проявява интерес да насочи своята дейност към страната ни. 

Вдигането на минималната работна заплата е един от приоритетите, които стоят пред българското правителство, заяви Младенов.

По думите му  казаното днес от министър Дянков по отношение на минималната заплата е важно, защото и финансовият министър потвърждава, че вдигането й е приоритет.

Младенов припомни, че има вариант минималното възнаграждение да бъде вдигнато от 1 юли догодина, но решението трябва да бъде взето от депутатите.

Имаше среща между министър Дянков, между мен и между депутати от социалната комисия на политическа партия ГЕРБ и този въпрос се дискутираше, допълни той. Така че оттук нататък депутатите, особено от социалната комисия, трябва да си кажат думата, каза още министърът.

Министър Младенов не се ангажира с конкретна цифра на евентуално увеличение. Бюджетът вече е в парламента и оттук нататък само депутатите са тези, които могат да правят промени, допълни той.