Всички хора да минават задължително на профилактика, а тези, които не го правят, да внасят по-високи здравни вноски следващата година. Това поиска здравният министър д-р Петър Москов на дискусия за правата на пациентите. 

Избягвайки профилактиката, пациентът не е изпълнил финансирането от държавата и създава предпоставки за по-скъпо лечение. Стигне ли се до такова, той да е длъжен да си го плати сам, гласи логиката на министъра.

Според него може да се помисли за осигуряването на специален ден за профилактика чрез допълнение в Кодекса на труда. Така се избягват оправдания, че хората не могат да отидат на преглед, понеже са на работа. Специален закон за правата на пациента не е нужен, достатъчно е да се спазват сегашните нормативи, категоричен е д-р Москов.

Професор Генчо Начев, директор на болница "Света Екатерина", предложи механизъм от 4 стъпки за подобряване правата на пациента, пише Дарик. Една от тях е създаването на уеднаквена декларация за информирано съгласие, която да бъде на достъпен език. 

В момента всяка болница, имала различна, като често в нея фигурирали съкращения, непонятни дори за част от лекарите.