Премиерът Бойко Борисов ще предложи на депутатите в Народното събрание кандидатурата на д-р Стефан Константинов за министър на здравеопазването. Това съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. Той ще заеме овакантения пост на Анна-Мария Борисова.

Д-р Стефан Константинов е гинеколог в многопрофилната болница за активно лечение в Кюстендил. Практикувал е професията и в Тунис, а от началото на миналата година, заема и поста заместник-председател на Лекарския съюз. Той е и член на Съвета на директорите на болница „Никола Василев" в Кюстендил.

Д-р Константинов ще замени на поста Анна-Мария Борисова, която вчера премиерът освободи с мотива "несправяне със служебните й задължения във ведомството и породилото се като следствие напрежение при осъществяване на реформите в националната здравно-осигурителна система".

Медикът е приел кандидатурата без да поставя условия на финансовия министър Симеон Дянков. Той е заявил, че иска свобода на действие. Какви действия обаче смята да предприеме ще стане ясно след искания вот на недоверие към правителството, уточни самият той.

Министър Дянков каза, че вече са осигурени 65 млн. лева до края на годината в бюджета на Касата, с което парите за болниците ще достигнат 80 млн. лева, а това само по себе си е ниво от миналата година. Предвидени са също и 400 млн. лева повече за здравеопазване в Бюджет 2011 в сравнение с бюджета за тази година.

Според Константинов няма колизия с БЛС това, че е приел този пост стига да се изпълняват исканията на медиците. Не стана ясно обаче дали това ще сложи край на идеята на лекарите да протестират.

Номинацията на медика ще бъде гласувана в пленарна зала следващата седмица.