С 16,4% повече са събраните здравни вноски от началото на годината до края на април в сравнение със същия период на 2014-а. Това съобщиха за „Труд“ от НАП. Все още не са готови разчетите на колко като абсолютна сума се равнява повишената събираемост за четирите месеца.

Според последните данни на Министерството на финансите, които са към 31 март т. г., ръстът е от 78 млн. лв. Т. е. за първите три месеца на 2015-а от „данък здраве“ са внесени 493 млн. лв. срещу 415 млн. лв. за същия период на 2014-а.

Председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова съобщи, че сред водещите причини за надсъбраните вноски е оповестената от министър д-р Петър Москов законова поправка, според която за да си осигурен, ще трябва да плащаш осигуровки за 15 г. назад. „Т. е. предложението му вече оказа ефект“, коментира д-р Дариткова.

„Не само тази, а много са причините за повишението на събираемостта“, заяви д-р Хасан Адемов (ДПС). Той припомни, че от началото на година влезе в сила поправката в Наказателния кодекс, с която се криминализира умишленото невнасяне на социални и здравни вноски. 

„Този текст е оказал много силно влияние за преведените в повече осигуровки през първите месеци на 2015-а“, отсече д-р Адемов. Второ - повиши се минималната работна заплата, която до 1 януари бе 340 лв., от началото на 2015-а е 360 лв., а от 1 юли ще стане - 380 лв. 

„Средно с 5% е също увеличението на минималния осигурителен доход, а този за земеделските производители се повиши от 240 на 300 лв.“, изброи д-р Адемов.

Отдавна известни 386 000 длъжници

Още от ноември м. г. са ясни 386 000 длъжници на здравни вноски, които извади „на светло“ справка на НАП, разгледана от надзора на НЗОК. Според данните 131 000 българи не познават законодателството и затова не внасят „данък здраве“. Сред тях са младежите, завършили училище и приети в университет, които сами трябва да платят вноските си в междинния период. Другата група от 255 000 българи са примерно строители, частни учители, бизнесмени, които могат, но не желаят да дават пари за здраве.