По 12 лв. на час ще получават учителите, които водят допълнителни занимания по проекта "Твоят час". 

Това съобщи главният секретар на МОН Красимир Вълчев по време на семинар във Велинград. По проекта са предвидени два типа допълнителни часове - занимания по интереси и дейности за наваксване на пропуски в обучението. 

По занимания по интереси учител може да води по около 80 часа годишно, а за преодоляване на допълнителни дефиците - 70, обясни още Красимир Вълчев.

Всички около 2500 държавни и общински училища могат да участват в „Твоят час“. Заложени са 140 млн. лв. в първата фаза на проекта. Относно часовете за справяне с образователни дефицити в началния етап – от 1-ви до 4-ти клас те ще са само по български език и математика.

От 5-и до 12-и клас приоритетни отново ще бъдат тези предмети, но ще има възможност и за допълнително обучение по други. Критериите за определяне на затрудненията на учениците са повтаряне на класа, ниските образователни резултати и слаби оценки, социалните фактори, преустановеното изплащане на месечни помощи за дете, слабите резултати на външното оценяване и допуснати над 10 неизвинени отсъствия. 

Всеки ученик със затруднения ще може да участва в две дейности за компенсиране на затрудненията и в още една по интереси. Очакванията са минимум 320 000 ученици да се включат в програмата, като те могат да са от 1 до 12 клас. 

Училищата трябва да проучат какви желания за провеждане на допълнителни часове имат техните ученици. Това ще стане чрез специални анкети, които трябва да се полълнят от тях. До средата на октомври училищата трябва да се регистрират на специалната платформа по проекта и да заявяват какви занимания са заявили техните ученици.