Квалификационни курсове за пенсионери, в които възрастните да трупат нови знания, обмислят от социалното министерство.

„Идеята е хората да се обучават и след като се пенсионират, за да могат да се върнат и задържат по-дълго на трудовия пазар“, заяви шефката на дирекция „Политика на пазара на труда и трудовата мобилност“ Елка Димитрова.

Преди идеята да се превърне в законодателна промяна, от ведомството ще направят анализ дали трудовият пазар има нужда от подобна мярка. По данни на Националния статистически институт (НСИ) в края на миналата година над

76 300 души в пенсионна възраст продължават да се трудят

Според експерти от социалното министерство застаряващото население и големия дял на неквалифицирани безработни са основните проблемите на трудовия пазар.

Тази година 11 200 души преминават през различни обучения, в които ще придобият или ще развият умения, с които да намерят препитание.

За недостига на висококвалифицирани служители държавата облекчи процедурата по наемане на експерти от трети страни с т.нар. сини карти.

От януари работодателите не трябва да доказват, че в продължение на 6 месеца не са намерили български кандидат за дадена длъжност, преди да поискат синя карта за експерт от чужбина. Освен това правителството

увеличи квотата за чуждестранни работници

Досега фирмите можеха да имат до 10% кадри с чуждо гражданство. От януари малките и средните компании могат да наемат двойно повече такива служители, а при големите фирми делът е 35%.

Статистиката показва, че през миналата годината у нас са били наети 117 специалисти от страни извън ЕС.

„Това са висококвалифицирани специалисти, например ИТ експерти, инженери”, обясни Димитрова.

От социалното министерство обмислят още промени, които да позволят на чуждестранните студенти да работят у нас. Сега кандидат-висшистите от страни извън ЕС имат право да работят по 20 часа седмично.

От МТСП смятат да променят регламента и да позволят на тези младежи да се трудят на пълен работен ден след регистрация в бюрото по труда.