Всеки шести българин дължи пари за здраве. А в Русенско почти всеки четвърти не плаща здравни вноски.

В Кърджали пък всеки втори няма право на безплатно здравеопазване. Но за този район обяснението е свързано с големия процент емигранти.

Към днешна дата броят на неосигурените българи е 2 милиона. Макар че според НАП няма драстична промяна в бройката на неосигурените в последните две години, данните показват, че от април досега нови 30 000 българи са станали част от "армията на неосигурените". Данъчните съветват да извадим от това поне 700 000 души, които са емигрирали.

В Търговищка област, която от години е рекордьор по безработица, една четвърт от пациентите на личните лекари са загубили здравноосигурителните си права. Така дори един елементарен преглед би им струвал минимум 24 лева. Данъчните обаче подозират, че много от неосигурените работят на черно без договор.

В Търговище отчитат, че от началото на годината над 2000 длъжници са си изчистили дълговете за здраве. В 80 на сто от случаите вноските се плащат, когато човек знае, че му предстои лечение.

Според НАП стотици хиляди българи не са подали задължителната декларация, за да се отпишат от здравноосигурителната ни система, преди трайно да заживеят в чужбина.

Традиционно, в края на всяко лято в групата на неосигурените попадат и десетки хиляди зрелостници. След завършване на средно училище държавата престава да плаща вноските им. Така те трябва да се самоосигуряват, докато не започнат работа или не станат редовни студенти. Голяма част от кандидат-студентите не знаят, че дължат три вноски за здраве.

В момента данъчните гонят 110 000 лица, които дължат над 500 лв. здравни осигуровки.

По закон човек престава да е осигурен, ако през последните три години са пропуснати повече от три месечни вноски за здраве. За възстановяване на правата трябва след това да се плати всичко дължимо.

Ако не е плащано изобщо, това са 36 вноски или с лихвите - над 540 лева. Всеки може да направи това изчисление за себе си чрез калкулатора на НАП в интернет. От данъчната администрация предупредиха хората да попълват платежните нареждания точно според указанията, за да не стават грешки.