"Малките производители, подложени под натиска на нелоялни търговски практики, развиват поведение, което ги дистанцира от защита и така се разширява полето към прилагане на тези практики“, това коментира пред БНР Ивана Мурджева, адвокат и член на УС на Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели по повод промените в Закона за конкуренцията, който е представен за обществено обсъждане, което трябва да приключи утре.

С промени в закона се цели да се преодолеят някои нелоялни търговски практики спрямо този бизнес – малки и средни предприятия и ферми.

Продават ни немски картофи за български
 

„Пример за това е, че в големите търговски вериги няма доставчици от регионален, местен характер и които са малки и средни фирми, защото те не могат да отговорят на завишените критерии на търговските вериги – не могат да осигурят с такава регулярност стоките и с такъв срок на годност, те са в ограничени количества, те бързо губят търговския си вид и веригите отказват да ги продават."

До 80 на сто са вносните плодове и зеленчуци на българския пазар

Адвокат Ивана Мурджева посочи, че има много малко казуси, заведени пред Комисията за защитна на конкуренцията последните пет години от микро и средни производители срещу големите търговски вериги.

Колко от месото в магазина е българско

"За да започне този процес, това може да стане чрез браншови организации на тези малки ферми, а такова сдружаване все още няма".

Чрез законопроекта се разширяват и правомощията на Комисията за защита на конкуренцията, като и даде възможност тя да бъде доста по-активна при създаването на равноправна конкурентна среда, посочи още адвокат Мурджева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg